31 Ağustos 2013 Cumartesi

Yaratıcı Stadyum ve Tribünler

Marina Bay Yüzen Stadyum, Singapur
Muhtemelen “Dünyanın en büyük yüzen stadyumu bizim” türünden bir çekişme olmayacaktır ama şimdilik Marina Bay bu unvanı elinde bulunduruyor. Stadyumu yüzmesinin dışında ilginç kılan unsurlardan biri de çelik platformdaki saha zemininin yanında yer alan 30 bin kişilik tribünleri. Topu saha dışına atmanın bedelini göz ardı etmemek gerek! Singapur Kupası finali burada oynanacaktı ama top denize kaçmasın diye sahanın etrafına konulan demir direklerin sahaya yansıyan gölgeleri futbolcuların dikkatini dağıttığı için maç başka bir stada alındı.


Estadio Madeira, Portekiz
Madeira’nın kapıları sadece dar, virajlı yolları göze alabilen taraftarlar için açık. CR7′nin doğduğu topraklarda yer alan Estadio Madeira, Funchal Dağları’nın tepesinde, neredeyse bulutların seviyesinde yer alıyor. Hatta ev sahibi CD Nacional’in maçlarının çoğu kötü hava şartları ve sis nedeniyle iptal oluyor.
Hava elverişli olduğu zaman muhteşem bir Atlantik manzarası sunan Madeira kesinlikle görülmeye değer bir stat ama yine de önleminizi almayı unutmayın.


Stade Francais Digiovanni, Fransa
“Gökdelende yaşamaktan eğlenceli daha ne olabilir” derseniz cevabımız hazır: Futbol sahası manzaralı bir gökdelen! Düşünsenize; sabah kalkıp perdeleri açtığınızda aşağıda iki takım maç yapıyor. Hele  de futbolu seviyorsanız günleriniz hayallerinizdeki gibi, canlı maç izleyerek geçebilir. Ayrıca maç için bilet almanıza da gerek yok.


Estadio Hernando, Bolivya
“Yükseğe çıkan itibar kazanır; yükselmekten korkuyorsanız itibarınız da olmaz.” Eğer ki bir gün devlet başkanınız bu sözleri bir stadyum için söylerse emin olun ülkenizde çok özel bir stadyum yer almaktadır. FIFA, La Paz’da yer alan ve 3.500 metre yükseklikteki Estadio Morales’te maç yapmayı yasaklayınca Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales stadyum için bu sözleri sarfetmişti. Ceza, Brezilyalı oyuncuların “sportmenlik dışı ve insan sağlığını zorluyor” şikayetinin ardından verilirken bir süre sonra yürürlükten kaldırıldı. Yine de futbol oynamaya elverişli olup olmadığı tartışmaları sürüyor.


Mmabatho Stadyumu, Güney Afrika
Rus mühendislerin tam anlamıyla kafasına estiği gibi inşa ettiği, 59 bin kapasiteli stadyum farklı yükseklikten başlayan tribünleri ile göze çarpıyor. Mafikeng takımına ev sahipliği yapan stadyum, son derece garip görünümünün yanı sıra maçlarda güvenlikçilerin korkulu rüyası olmasıyla da ünlü.


Svangaskard Stadyumu, Faroe Adaları
“Saçma sapan bir saha, aptalca, s*keyim böyle işi” cümlelerini İngiliz Richard Keys, Faroe Adaları’nın Euro 2008 elemelerinde kullandığı stadyumda bir maçı sunarken sarf etmişti. 823 nüfuslu Toftir köyünün bitiminde yer alan stadyum, Kuzey Atlantik’in yanı başında. Hatta balıkçılar teknelerinde balık yerine futbol topuna da rastlayabiliyor. 2011 senesinde NSI Runavik’in Fulham ile oynadığı maçta balıkçılar meslekleri gibi futbollarının da ne kadar sıkıcı bir hal alabileceğini 0-0′lık maçta gösterdiler.


Igraliste Batarija, Hırvatistan
Amatör kulüplerden birinin maçlarını Diyarbakır Kalesi’nde oynadıklarını hayal edin. Igraliste Batarija tam anlamıyla böyle bir stadyum. 15′inci yüzyıldan kalan Kamerlango Kalesi ve St. Marco kulesinin ortasında yer alan stadyum tam anlamıyla kültür merkezi! Amatör bir takım olan NK Trogir, 1912′de kurulmasında rağmen stadyumdaki en yeni unsur.


Estadio Municipal de Aveiro, Portekiz
Mühendis Tomas Taveira’nın dehası olmasaydı karşımıza muhtemelen saçma sapan bir stadyum çıkacaktı ama en az masrafla, bir dağı delmekle uğraşmadan, Municipal Stadı inşa edildi. Renkli koltukları sayesinde Lego’dan yapılmış gibi görünen ve Euro 2004′te de kullanılan bu stadyum için resmi ağızlar gerekli tanımlamayı yapıyor: “Tribünler boşken bile renkli koltuklar sayesinde dolu görünüyor.”


World Games Stadı, Tayvan
Her ne kadar ilginç statlardan bahsetsek de World Games Stadı, Çin ejderhasını andıran yapısı ve tamamı 14.000 metrelik güneş panelleriyle kaplı bu stadyum, listeye girmeyi fazlasıyla hak ediyor. 55 bin kişilik stadyum, bulunduğu bölgenin elektrik ihtiyacının yüzde 80′ini tek başına karşılıyor.


Estadio Omnilife, Meksika
Bir başka çevreye duyarlı stadyum da Omnilife. Azteklerin yaptığı bir tepenin üzerine inşa edilen Omnilife, yağmur suyunu tutarak enerji tasarrufu sağlıyor. 2010′da Javier Hernandez’in forma giydiği ekipler Manchester United ve Gua
dalajara’nın maçına ev sahipliği yapan stadyumun depoladığı yağmur suları, yerel halka kullanım için sunuluyor.


Lahden Stadyumu, Finlandiya
Çok amaçlı stadyumun sözlük anlamı olan Lahden, yaz aylarında 14 bin kişilik kapasitesiyle futbol seyircilerine ev sahipliği yapıyor. Fakat Lahti’de hava sıcaklığının -9 derecelere indiği kış geldiği zaman Lahden Stadyumu kayak cross-country yarışlarına ev sahipliği yapıyor. 1991′de FC Lahti’nin Liverpool’u bu stadyumda 1-0 mağlup ettiğini de belirtelim; elbette futbol maçında!








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder