24 Ağustos 2013 Cumartesi

FATİH TERİM'İN MİLLİ TAKIMDAKİ UNUTULMAZ 5 ÂNI


Euro 96 Elemeleri, 3'üncü grubun son maçı. Milli takım, Stockholm'deki Rasunda Stadyumu'nda İsveç'e konuk oluyor. Türkiye, beraberlik ve galibiyette gruptan çıkan takım olacak lâkin İsveç, 2 farklı bir galibiyetle İngiltere biletini alacak.

Maça hızlı başlayan taraf İsveç oluyor ve Alexandersson ile Pettersson'un golleriyle 2-0 öne geçiyor. Milli takım, son yarım saate geride girse de 62'de Hakan Şükür, 72'de ise Ertuğrul Sağlam'ın golleriyle beraberliği yakalıyor. Böylece Fatih Terim, Türk Milli Takımını ilk kez Avrupa Şampiyonası'na götüren teknik adam oluyor.


Euro 2008 Avrupa Elemeleri C Grubu'nda geride kalan 3 maçın sonunda topladıkları 9'ar puanla zirvede yer alan Yunanistan ve Türkiye, Atina'da karşı karşıya gelir. Yunanlar, Sotirios Kyrgiakos'un 6'ncı dakikadaki golüyle öne geçse de Terim'in öğrencileri Tuncay'ın golüyle soyunma odasına giderken beraberliği kurtarmayı başarır.

İkinci yarıda ise tam bir şov vardır. Gökhan, 55'te; Tümer, 70'te; Gökdeniz ise 81'de rakip fileleri havalandırarak Türkiye'ye 4-1'lik galibiyeti kazandırır.


Türkiye, 16 Kasım 2005'te 2006 Dünya Kupası bileti almak için önündeki son engel İsviçre'dir. Milliler, ilk maçı 2-0 kaybetmesine rağmen ikinci maça umutlu çıkar. İsviçre, 2'nci dakikada öne geçer fakat Tuncay'ın 22 ve 36'da, Necati'nin ise 52'deki golüyle 3-1'i yakalar. Son bir gol için saldıran milliler, aradığını bulamaz ve maç 4-2 tamamlanır. Maç sonunda yaşanan olaylar ise Dünya Kupası'nın kaçmasının bile önüne geçmiştir.


Euro 2008'e gidebilmek için gruptaki son maçını kazanması gereken Milliler, 17 Kasım 2007'de Norveç deplasmanındadır. Maç da istedikleri gibi başlamaz ve Hagen'in golüyle Norveç 1-0 öne geçer. Emre'nin 31'deki golüyle önce beraberliği yakalayan Türkiye, Nihat'ın ikinci yarı attığı golle ise 3 puanı kazanır.

Son maçta Bosna Hersek'i mağlup eden Türkiye, Fatih Terim ile bir kez daha Avrupa Şampiyonası'nın yolunu tutar ve efsanevi bir yolculuğa ilk adımını atar.


Euro 2008'e Portekiz mağlubiyeti ile kötü bir başlangıç yapan milliler, önce İsviçre ile berabere kalır; ardından da Çek Cumhuriyeti'ni son dakikalarda bulduğu gollerle geçerek gruptan çıkar. Fakat Türkiye'nin zirve maçı Hırvatistan ile oynanan karşılaşma olacaktır.

Çeyrek Final'de maçın normal süresi 0-0 sona erer. Klasnic 119'da golü attığında Hırvatlar, yarı finale çıktığını sanır ama Semih'in 121'deki golü, ardından da penaltılar; Terim'in öğrencilerini yarı finale yükseltir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder